Jumaat, 22 Jun 2012

Peringkat Suhu Pembakaran Seramik

100 darjah selsuis   - Seluruh kandungan air akan menjadi wap.

200 darjah selsuis   - Air yang terdapat di dalam jasad produk mengering.

300 darjah selsuis   - Bahan organik menjadi karbon.

400 darjah selsuis   - Produk dipanaskan menjadi kehitaman (karbon).

500 darjah selsuis   - Produk dipanaskan menjadi sedikit kemerahan.

600 darjah selsuis   - TANAH LIAT BERTUKAR MENJADI SERAMIK.

700 darjah selsuis   - Proses perubahan bahan menjadi seramik terus berlaku.

800 darjah selsuis   - Proses Sintering (inter-crystallization) iaitu proses percantuman partikel bahan.

900 darjah selsuis   - Proses percantuman partikel terus berlaku.

1000 darjah selsuis - Kebanyakkan bahan carbonites berpisah.

1100 darjah selsuis - Perbentukkan bahan mullite dan cristobalite.

1200 darjah selsuis - Pencantuman menjadi kaca (vitrification) bagi kebanyakkan tanah berwarna merah.

1300 darjah selsuis - Pencantuman menjadi kaca bagi kebanyakkan jenis secondary clay seperti stoneware.

1400 darjah selsuis - Hard-paste porcelain menjadi kaca.


Rujukan:
1) Robert Fournier, Illustrated Dictionary of Practical Pottery, 4th Edition, London: Craftman House, 2000. 
2) Wikipedia, the free encyclopedia, "Sintering" http://en.wikipedia.org/wiki/Sintering (accessed June 22, 2012)
3) Wikipedia, the free encyclopedia, "Carbonite" http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonite (accessed June 22, 2012)
4) Wikipedia, the free encyclopedia, "Mullite" http://en.wikipedia.org/wiki/Mullite (accessed June 22, 2012)
5) Wikipedia, the free encyclopedia, "Cristobalite" http://en.wikipedia.org/wiki/Cristobalite (accessed June 22, 2012)
6) Wikipedia, the free encyclopedia, "Vitrification" http://en.wikipedia.org/wiki/Vitrification (accessed June 22, 2012)
7) The Free Dictionary by Farlex, "secondary clay" http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/secondary+clay (accessed June 22, 2012)
8) Wikipedia, the free encyclopedia, "Hard-paste Porcelain" http://en.wikipedia.org/wiki/Hard-paste_porcelain (accessed June 22, 2012)

Isnin, 4 Jun 2012

Rekabentuk Teko (Teapot)

Oleh: Mohd Khairi Baharom

Teko merupakan satu bekas berpenutup yang mempunyai pelbagai bentuk. Ianya digunakan sebagai bekas merebus dan sajian teh serta mempunyai satu bahagian bercorong (spout) dan bahagian pemegang (handle) yang berkedudukan bertentangan. Bahagian corong tradisinya dipasang (jika corong dan induk teko dibentuk secara berasingan) hampir dengan bahagian tapak yang bertujuan untuk memudahkan aliran air teh tanpa diganggu daun teh (tanpa uncang) yang terapung. Reka bentuk induk teko sebelum corong dipasang, dihasilkan lubang-lubang kecil sebagai penapis untuk mengelakkan daun teh keluar bersama aliran air.

Rekabentuk bahagian corong memerlukan ketelitian pereka supaya aras air teh dapat diisi di dalam induk mengikut kesesuaian aras. Kesesuaian rekabentuk corong adalah berdasarkan ketinggian aras mulut corong yang perlu melebihi induk untuk mengelakkan kekurangan pengisian isipadu air teh dan menjadikan rekaan teko ekonomikal. Manakala rekaan mulut corong pula perlu berbentuk condong (diagonal) supaya memudahkan aliran air keluar dari corong tanpa tumpahan yang tak diingini berlaku. Rekaan bahagian pemegang pula, pereka perlu meneliti rekabentuk corong sebelum menghasilkan pemegang. Rekaan teko terbaik perlu mempunyai keseimbangan antara rekabentuk pemegang dan corong supaya rekaan yang dihasilkan memiliki formal estetika rekabentuk teko yang kontemporari.

Bahagian penutup (lid) teko (atas induk) dihasilkan dengan rekaan berselak iaitu selak direka dibahagian bawah tapak penutup. Selak ini berfungsi untuk mengelakkan penutup tertanggal dari induk semasa tuangan teh. Rekaan selak penutup perlu diteliti supaya ianya selari dengan mulut induk agar selak yang dihasilkan dapat berfungsi dengan baik. Bahagian permukaan penutup ini kebiasaannya dihasilkan satu lubang kecil bertujuan untuk memudahkan aliran udara keluar masuk dari dalam dan luar induk. Ianya juga dapat mengelakkan ruang dalam induk daripada kedap udara supaya aliran air teh dapat berfungsi dengan baik tanpa sekatan.